Booking.com

 

Bansko este cea mai moderna statiune de ski din Bulgaria, bucurandu-se de cel mai bun centru de ski din Europa centrala si de Est. 

Orasul Bansko este situat in apropierea raului Glazne (afluentul raului Mesta), in partea nord-estica a piciorului Pirin, chiar sub cea mai inalta si mai frumoasa parte a muntelui. Numele orasului vine de la vechiul cuvant bulgaresc “ban” care inseamna “stapan”. Este situat la 160 km de capitala Sofia si la numai 6 km de Razlog. Gratie facilitatilor excelente pentru ski combinate cu arhitectura unica a orasului, Bansko s-a transformat intr-una dintre destinatiile favorite pentru ski si snowboard. 

Orasul Bansko este situat la 925 m altitudine, iar zona de ski se intinde intre 2.000 si 2.600 m altitudine. Muntele Pirin are un character predominant alpin, iar varful cel mai inalt este Vihren – 2914m. 

Bansko se bucura de zapada din plin, avand cel mai lung sezon de ski (de la jumatatea lui decembrie la jumatatea lui mai). In ultimii ani, statiunea a fost supusa unei masive investitii, construindu-se noi hoteluri si multe facilitati pentru iubitorii de ski. Chiar vis-à-vis de telecabina se dezvolta o statiune noua, cu hoteluri luxoase si apartamente de vacanta. 

Partii de schi in Bansko

Partiile sunt situate in doua centre principale: CHALIN VALOG (1100 – 1600 m) si SHILIGARNIKA (1700 – 2500 m). Aceste doua zone se afla la aproximativ 10 km in sus orasului, pe coastele nordice ale muntelui Pirin, si sunt usor accesibile, la doar 25 min. cu noua telecabina de Bansko. Lungimea totala a partiilor este de 70 km.

Cunoscuta în întreaga lume de numai 10 ani, statiunea ofera o multime de facilitati si servicii turistilor. Sezonul de schi se prelungeste destul de mult, gratie celor 44 tunuri de zapada, care asigura zapada pe majoritatea coastelor muntelui Pirin. In plus, exista si 12 Kassbohrer vehicule care se ocupa cu intretinerea partiilor. Partiile din statiune sunt variate si se potrivesc oricarui tip de schior.

Iubitorii de snowboard se pot bucura de primul parc de distractii din Balcani, unde vin turisti din întreaga lume, manati de pasiunea sporturilor extreme. Atât schiorii cat si iubitorii de snowboard pot participa zilnic la diferite concursuri organizate pe partia noua din Shiligarnika.

Urcarea pe partiile este asigurata de 8 telecabine Dopplemayer, 4 telescaune Dopplemayer, 3 telescaune Poma, 7 teleschiuri si 10 teleschiuri pentru copii. Lungimea totala a echipamentului de instalatii pe cablu din statiune este de 26 km. Accesul catre instalatiile pe cablu se face pe baza unei cartele destul de ieftine de la SkiData.

Informatii despre conditiile atmosferice sunt afisate pe panourilor situate la statia de plecare cu telecabina. Statiunea ofera partii de slalom si slalom urias, si partii neamenajate cu o lungime totala de 5 km. Mai exista o partie de schi, numita Rollbahn cu o lungime totala de 3 km, situata la 2 km de oras.

Mai mult despre partiile si telecabine in Bansko: Bansko ski runs si Bansko ski lifts.

Locuri de vizitat in Bansko

Oraşul Bansko oferă turiştilor posibilitate de a vizita aproximativ 120 de monumente istorice. Artiştii locali işi vănd creaţiile in numeroasele magazine de suveniruri. Pe langa frumosul Muntele Pirin , Bansko oferă calatorilor multe locuri istorice: ruine ale fortaretei antice Staroto Gradishte, situate la caţiva kilometri de oraş; mai exista de asemenea asezamantl Ulen, de-a lungul raului Demianitsa. In apropierea fortaretei Staroto Gradishte se afla dealurile tracice. In sudul oraşului se afla Parcul National Pirin, inclus in lista UNESCO pentru tururi culturale şi naţionale. 

Parcul Naţional Pirin este situat in partea de sud-vest a Bulgariei, între văile râurilor Mesta şi Struma. Aceasta este partea cea mai frumoasa şi cea mai vizitata din intreg lantul muntos. Parcul a fost extins de cateva ori si in prezent se intinde pe un teritoriu de 40.356 hectare. 
Peisajul este in cea mai mare parte alpin, sculptat de către natura timp de milioane de ani. Mai mult de 80 de varfuri au înalţimi mai mari de 2500 m, iar in zona munţilor de granit se afla in jur de 180 de lacuri. 

 Mai mult de 180 de lacuri alpine, cu o suprafata totala de 180 000 hectare, sunt situate in vaile şi pe terasele circurilor glaciare. La circul glaciar Papazgjol, apele lacului Popovo impresioneaza printr-un albastru puternic şi limpede. Acesta este cel mai mare lac din Pirin, avand o suprafata de 123 hectare. La o altitudine mai mare, ascunse printre stanci si liniste, se afla lacurile Samodivski. Lacurile Kremenski sunt situate mai la est, cel mijlociu fiind al doilea lac ca marime din Pirin, situat pe o suprafata de 98 hectare cu adancime de 25 m.

Dobrinishte este faimoasa spa staţiune, situata pe poalele munţii Pirin in partea de sud - est a valea Razlog la altitudine de 810 m deasupra nivelul mării. Satul este aşezat intr-un cadru natural paradisiac, intre Munţii Pirinei, Rila si Rhodopi. Dobrinishte imbina facilitaţile unei staţiuni spa cu atmosfera alpina şi este una dintre cele populare statiunii, perfecta pentru turism și relaxare, recomandata pentru tratament balneo-climateric. Este situat la 165 km de Sofia şi la doar 6 km nord din Bansko.


UA-70456635-1