Sovata – O stațiune cu istorie
Descoperiți această stațiune termală unică în România
Sovata este una dintre cele mai frumoase stațiuni balneare din România. Aflată în inima pitorească a Transilvaniei, înconjurată de un bazin de sare, păduri de foioase dense și munți, oferă numeroase opțiuni de relaxare și vindecare.
Cu milioane de ani în urmă, locul actual pe care se află Sovata a fost o lagună în care ajungea sarea din mare. Primele atestări documentare ale efectelor tămăduitoare ale apei sărate din această regiune datează din 1596, iar localitatea Sovata a fost menționată inițial în 1581. Este numită după Szováts, o familie de nobili din Szekely care conducea această zonă.
În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a avut loc o prăbușire de teren și s-a format astfel un lac lat de aproape 5 hectare, cunoscut drept Lacul Ursu. Este cel mai mare lac helioterm din Europa și este caracterizat de straturile sale mai profunde de apă care sunt mai calde decât straturile de apă de la suprafață. Apa sa sărată stochează căldura solară, transformând lacul într-o piscină naturală cu apă sărată caldă. Conținutul ridicat de săruri înseamnă, de asemenea, că persoanele pot pluti la suprafața apei, aspect ce i-a conferit lacului supranumele de „Marea Moartă a Transilvaniei”. Această distincție, precum și puterea terapeutică a apei au atras rapid vizitatori. În 1882, au fost înregistrați 200 de vizitatori.
O lungă perioadă de timp, Sovata a fost cunoscută pentru terapiile sale ginecologice. Apa sărată și nămolul din lacul Ursu nu erau folosite doar pentru tratarea infertilității – Sovata asigura, de fapt, singurul centru de tratament natural pentru infertilitate din Europa – ci contribuiau și la atenuarea simptomelor neplăcute ale menopauzei. De aceea, localnici consideră de multă vreme Sovata localitatea în „care-i fericită fata”.
Puterea vindecătoare a apei din Sovata era cunoscută încă din secolul al XVI-lea. Ascensiunea micului oraș a început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când prăbușirea unei doline a dus la nașterea Lacului Ursu.
- În 1884, Sovata a primit statutul de stațiune balneară.
- În anii '20, oaspeți renumiți, precum familia regală a României, au vizitat stațiunea.
- În 2009, orașul a fost renovat și au apărut noi hoteluri.
- Astăzi, Sovata este o stațiune balneară pentru orice sezon.