Booking.com

TURCIA – REGATUL PONTULUI EUXIN

Incursiune pe coasta Marii Negre

Bucuresti – Bursa – Ankara – Hattusa – Amasya – Trabzon – Manastirea Sumela – Parcul National Altindere – Giresun – Ordu – Cap Iason – Samsun – Sinop – Safranbolu – Istanbul – Bucuresti

Plecari: 12.05, 16.06, 14.07, 11.08, 08.09, 06.10.2021

(11 zile/10 nopti)

_________________________________

Marea Neagra si tarmurile acesteia au fost atestate inca de la inceputurile istoriei si constituie o multitudine de

mistere, credinte, bogatii fabuloase, razboaie, regate si povesti.

Caracterul regiunii corespunde unei tendinte de continua schimbare a culturilor si civilizatiilor, cu orase istorice, aproape de mare si la poalele muntilor, asezate de-a lungul cailor comerciale terestre si maritime,

 care uneau Asia, Europa si chiar Africa.

 

 

ROGRAMUL CIRCUITULUI:

Ziua 1: BUCURESTI – ISTANBUL – BURSA (810 KM)

Intalnire cu insotitorul de grup vis a vis de Gara de Nord (coloane), in fata Parcului Ministerului Transporturilor, la ora 00.30 (dupa miezul noptii) si plecare din Bucuresti la ora 01:00 cu autocarul pe traseul Giurgiu - Russe - Veliko Tarnovo - Edirne - Istanbul - Bursa (se calatoreste noaptea). Vom ajunge in Bursa in cursul pranzului, in functie de formalitatile vamale. Cazare la Kırcı Thermal Hotel 3* (sau similar). Timp liber pentru odihna si cumparaturi la Koza Han, un bazar din secolul XV, unde se intalneau odinioara comerciantii de pe drumul matasii, dar si pentru vizite individuale. Dupa amiaza, va propunem sa va petreceti timpul la unul din spa-urile din Bursa si sa alegeti unul din tratamentele oferite.

Ziua 2: BURSA – ANKARA (390 KM)

Dupa micul dejun, vom descoperi orasul Bursa, fosta capitala a Imperiului Otoman, intr-un tur pietonal de cca 3 ore in cadrul caruia vom putea admira: Marea Moschee construita de Baiazid I, pentru comemorarea bataliei de la Nicopole, Moscheea Verde, mormantul verde unde se afla mausoleul lui Mehmet I, cel de-al cincilea sultan otoman, Mausoleul Sultanului Osman – intemeietorul Imperiului Otoman – si al fiului sau, Orhan. Apoi pornim spre Ankara, unde vom ajunge seara, pentru cazare la Atalay Hotel 3* (sau similar). Timp liber la dispozitie in Ankara. Recomandam vizite individuale in centrul vechi si in zona medievala a orasului.

Ziua 3: ANKARA – HATTUSA – AMASYA (380 KM)

Mic dejun. Dimineata vom vizita Mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, parintele Republicii Turce si in continuare ne vom deplasa la Muzeul Civilizatiilor Anatoliene, unde sunt expuse nenumarate obiecte datand din perioada paleoliticului  si pana la perioadele clasice, intrunind o colectie impresionanta de exponate ale vechilor civilizatii precum: asiriana, hitita, lidiana, greaca si romana. La amiaza vom ajunge la Hattusa, unde vom descoperi stravechii hititi, facand o legatura directa cu exponatele de la muzeul de arheologie din Ankara. Hititii se numara printre grupurile etnice descrise in Vechiul Testament, avand origine indo-europeana, iar cu 4000 de ani au intemeiat un puternic imperiu. Vizitam ruinele vechii capitale antice si in continuare ne deplasam la Yazilikaya (piata inscriptionata), la templul unde vom descoperi basoreliefuri unice in lume, acest fiind si sanctuarul religios, unde au fost inmormantati regii si reginele imperiului. Pornim spre frumoasa Amasya si Yesilırmak (raul Iris), unde vom ajunge in cursul serii, pentru cazare la hotel Simre Hotel Amasya 3* (sau similar).

Ziua 4: AMASYA – PASUL ZIGANA – TRABZON (495 KM) 

Mic dejun. De dimineata vom descoperi Amasya, un oras renumit in Turcia, capitala regatului Pontului, locul unde s-au nascut Strabon (parintele geografiei) si Sultanul Selim I, unde erau educati si pregatiti printii mostenitori ai Imperiului Otoman (sehzade), inainte de a deveni sultani. Tot in Amasya a fost redactata in 1919 si ulterior telegrafiata in toata tara „Circulara de la Amasya”, invitatia scrisa de catre Mustafa Kemal Ataturk, pentru inceperea razboiul de independenta. Tur panoramic, dar si pietonal in Amasya in cadrul caruia vom admira: turnul cu ceas, podul roman, mormintele regilor Pontului Euxin sapate in stanca, complexul de case traditionale din centrul vechi, adevarate opere de arta otomana, cetatea Amasya, spitalul de boli mintale Bimarhanesi, unde pacientii erau tratati cu muzica, aleea Printilor si nu in ultimul rand moscheea sultanului Baiazid al II-lea. Timp liber la dispozitie pe cont propriu in Amasya. La pranz pornim spre Marea Neagra si Trabzon, traversand pasul Zigana la o altitudine de 1200 metri, pe noua sosea a Alpilor Pontici. Sosire in Trabzon si cazare la Zeytindali Hotel 3* (sau similar).

Ziua 5: TRABZON – MANASTIREA PANAGIA SUMELA – PARCUL NATIONAL ALTINDERE (95 KM)

Dupa micul dejun ne vom indreptam spre Altindere, parcul national in cadrul caruia se afla Manastirea Panagia Soumela (Sfanta Maria de pe muntele Mela), pentru vizita panoramica. A fost construita in timpul domniei Imparatului bizantin Teodosiu I, de catre doi frati calugari greci din Atena, Barnabas si Sofronios si timp de peste 1500 de ani, aici a existat cel mai important centru religios crestin, dar si educational al locuitorilor din zona Pontului Euxin. Intoarcere in Trabzon, orasul natal al renumitului sultan Suleyman Magnificul, pentru turul panoramic, dar si pietonal: Biserica Sfanta Sofia, Moscheea Gulbahar Hatun, Cetatea Trabzon si Conacul Ataturk. Turul se va incheia pe dealul Boztepe, de unde vom putea fotografia panoramic orasul si faleza Marii Negre. Dupa amiaza, cazare la acelasi hotel si timp liber la dispozitie in centrul vechi al orasului, in zona pietonala (strada Kunduracılar) pentru plimbari individuale si vizita in bazar.

Ziua 6: CAYKARA – UZUNGOL – SURMENE (optional)

Mic dejun. Timp liber la dispozitie in Trabzon, sau optional va propunem o excursie la Caykara, Uzungol si Surmene. Dimineata pornim spre Alpii Pontici, iar prima oprire va fi la inceputul ascensiunii, in zona Caykara, la o fabrica de ceai unde vom putea descoperi traditia de secole a acestei bauturi nationale turcesti, cu origini din China. In continuare vizitam Uzungol (lacul lung), un paradis montan format pe albia raului Demirkapı, la o altitudine de 1090 m, unde vom descoperi probabil cele mai frumoase peisaje din zona Pontului Euxin, formate printr-o imbinare de vai, dealuri, munti si ape. Timp liber la dispozitie pentru plimbari individuale si masa de pranz (nu este inclusa). Recomandam servirea ceaiul pe malul lacului si ascensiunea pe dealurile invecinate, pentru fotografii panoramice. Pornim spre Trabzon, iar pe traseu vom face o scurta oprire in Surmene, o mica localitate la malul marii, oarecum neinsemnata, insa renumita inca din timpul imperiului Bizantin, pentru faimoasele sale cutite si sabii. Dupa amiaza sosire in Trabzon pentru cazare la acelasi hotel si timp liber la dispozitie. Tarif informativ: 35 euro/ persoana, pentru un grup minim de 20 de  persoane.

Ziua 7: TRABZON – TIREBOLU – GIRESUN – ORDU – SAMSUN (325 KM)

Dupa micul dejun pornim pe faleza Marii Negre spre Samsun, strabatand pentru inceput Tirebolu, unde vom admira panoramic zidurile cetatii Tripoli. In continuare vom opri in Giresun, unde vom vizita o fosta biserica ortodoxa, transformata de catre municipalitate in muzeul orasului, iar la pranz ajungem in Ordu, orasul situat pe locul unei vechi colonii ioniene si descris de catre filozoful, istoricul și generalul atenian Xenofon, ca punct final al incredibilei sale aventuri militare in Imperiul Persan. Primul popas va avea loc pentru o plimbare cu telecabina pe „dealul gri”, la altitudinea de 498 de metri, de unde putem admira si fotografia intreaga regiune (biletele se achita la fata locului), iar cel de-al doilea popas va fi la peninsula Cap Iason, unde se afla Biserica Sf Nicolae. Conform mitologiei grecesti, Cap Iason este locul au debarcat argonautii lui Iason in cautarea Lanii de Aur. Seara sosire in Samsun si cazare la Kent Hotel 3* (sau similar). Timp liber la dispozitie.

Ziua 8: SAMSUN – SINOP  – SAFRANBOLU (450 KM)

Mic dejun. De dimineata vom vizita Bandirma, un vapor muzeu, replica a celui de pe care a debarcat Mustafa Kemal Ataturk in Samsun, insotit de aghiotantii sai in 1919, pentru inceperea campaniei de unire a miscarii nationaliste de rezistenta a Turciei moderne. Pornim spre Sinop, unde ajungem in jurul pranzului pentru un scurt popas. Aici s-a nascut legendarul filosof Diogene, iar locuitorii zilelor noastre s-au regasit multi ani in topul celor mai fericiti oameni din lume. In 1998, consiliul local al Sinop a luat hotararea de a desfiinta toate semafoarele electrice din oras, pentru o mai buna circulatie rutiera. Timp liber la dispozitie. Pornim spre Safranbolu, unde vom ajunge in cursul dupa-amiezii pentru cazare la Safran City Hotel 3* (sau similar). In continuare recomandam plimbarea pietonala in centrul vechi, impreuna cu insotitorul de grup, pentru a descoperi casele traditionale vechi de sute de ani, baile turcesti, hanurile si nu in ultimul rand magazinele. Safranbolu este renumit in Turcia pentru cultivarea sofranului, dar si pentru rahatul turcesc traditional si a halvalei cu tahini.

Ziua 9: SAFRANBOLU – ISTANBUL (405 KM)

Dupa micul dejun pornim spre Istanbul. Sosire pe malul european al Bosforului in cursul pranzului, pentru cazare la hotel Grand Ant 3* (sau similar). Timp liber la dispozitie in Istanbul. Recomandam vizita la Marele Bazar si cele 4000 de magazine ale sale. In continuare va propunem optional Seara Turceasca, cu cina, bauturi locale si spectacol traditional, cu dans si muzica live. Tarif informativ 45 euro/ persoana, pentru un grup minim de 10 de  persoane.

Ziua 10: ISTANBUL

Mic dejun. Tur pietonal de oras cu insotitorul de grup in cartierul vechi: Moscheea Albastra - construita in secolul al XVII-lea de Sultanul Ahmet I, fiind singura moschee cu 6 minarete din Turcia; Biserica Sfanta Sofia - cea mai mare catedrala din lume in momentul in care a fost construita in secolul al IV-lea, fiind transformata de catre turci in moschee dupa cucerirea Constantinopolului in anul 1453; Hipodromul antic – locul unde se organizau curse de care si alte activitati sportive in perioada bizantina, astazi fiind un parc faimos cu monumente reprezentative precum: obeliscul egiptean, coloana lui Constantin, coloana lui Serpentine din Delfi, fantana lui Wilhelm al II-lea. Turul se incheie la  Marele Bazar – una dintre cele mai mari piete acoperite din lume, cu peste 4.000 de magazine, fiind un adevarat paradis pentru iubitorii de shopping. Aici totul se negociaza, de la delicatesele traditionale turcesti pana la covoare, incaltaminte, pielarie sau bijuterii (inchis duminica). Timp liber la dispozitie si intoarcere pe cont propriu pentru cazare la acelasi hotel in Istanbul. La ora 16:00 va propunem optional: Croaziera pe Bosfor. Este cea mai buna solutie de a admira arhitectura Istanbulului pe ambele maluri, Cornul de Aur, podurile peste stramtoare, Turnul Galata, cartierele istorice Fanar, Karakoy, Kadikoy si nu in ultimul rand Cetatea Rumeli. Cazare la acelasi hotel. Include transfer cu autocarul hotel – port – hotel, bilet de vapor, ghid local si insotitor de grup. Dupa amiaza intoarcere la hotel. Pret informativ: 25 EURO/persoana pentru un grup minim de 20 persoane. Seara va propunem optional Istanbul By Night, cu traversarea podurilor Bosfor si Sultan Mehmet, vizite in zona moderna a orasului unde se afla “zgarie-norii” si dealul Camlica, pentru vedere panoramica asupra orasului. Pret informativ: 15 euro/persoana pentru un grup minim de 20 de  persoane. Intoarcere si cazare la acelasi hotel.

Ziua 11: ISTANBUL – EDIRNE – BUCURESTI (640 km)

Mic dejun. Dupa eliberarea camerelor, plecare spre Bucuresti. Dupa un scurt popas in Edirne (vizita la Moscheea Selimiye), vom traversa Bulgaria si vom ajunge in Bucuresti in cursul serii, in functie de formalitatile vamale.

 

 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ __ _ _ _

PRET/persoana: 399 EURO

(loc in camera dubla, taxe incluse)

Pret a treia persoana in camera dubla (pat suplimentar): 370EURO

Pret copil 2-11.99 ani in camera dubla (pat suplimentar): 300 EURO

Supliment camera single: 195 EURO

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 La cerere putem oferi imbarcari si/sau transfer spre/dinspre Bucuresti (curse directe sau de linie),

pe rutele: 1.Cluj – Turda – Sibiu – Pitesti; 2.Brasov – Ploiesti; 3.Iasi – Bacau – Buzau.

 

SERVICII INCLUSE:

  • transport cu autocar (standard international) conform itinerariului;
  • 10 nopti cazare cu mic dejun la hoteluri de 3* standard local, astfel: 1 noapte in Bursa, 1 noapte in Ankara, 1 noapte in Amasya, 3 nopti in Trabzon, 1 noapte in Samsun, 1 noapte in Safransbolu, 2 nopti in Istanbul;
  • tururi de oras in Bursa, Ankara, Amasya, Trabzon, Istanbul si vizite conform programului;
  • insotitor roman de grup.

 

NU SUNT INCLUSE:

  • asigurarea medicala de calatorie cu extinderea beneficiilor in contextul Covid-19 (optionala – recomandata);
  • asigurarea storno (optionala), se incheie odata cu contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice, in pachet cu asigurarea medicala de calatorie;
  • bacsisuri pentru prestatorii locali (ex: soferi, personal hotelier, ghizi): 10 EURO/persoana - se practica in Turcia, se achita la sosirea in tara de destinatie;
  • excursiile optionale;
  • intrarile la obiectivele turistice.

GRUP MINIM: 40 PERSOANE

Pentru un grup de 35-39 persoane, pretul se majoreaza cu 10 Euro/persoana

Pentru un grup de 30-34 persoane, pretul se majoreaza cu 20 Euro/persoana

Pentru un grup de 25-29 persoane, pretul se majoreaza cu 30 Euro/persoana

Pentru un numar mai mic de 25 participanti pretul se recalculeaza sau excursia se reprogrameaza. Organizatorul isi rezerva dreptul de a anula acest program daca nu se vor inscrie minim 25 participanti pana cu 21 zile inainte de fiecare plecare. De asemenea, in cazul unui grup mai mic, organizatorul isi rezerva dreptul de a schimba compania de transport sau hotelurile, cu pastrarea standardelor si cu informarea prealabila a turistilor inscrisi. Locurile confirmate suplimentar fata de grupul rezervat pot fi la un tarif mai mare (in functie de disponibilitatile la cazare) si se supun unor reguli diferite de decomandare.

CONDITII FINANCIARE:

TERMENE DE PLATA:

l  20% din pretul pachetului turistic la inscriere;

l  30% din pretul pachetului turistic cu minim 60 zile inaintea plecarii;

l  50%  din pretul pachetului turistic cu minim 45 zile inaintea plecarii.

Procentul aferent primei plati sa va calcula in functie de momentul inscrierii. Daca inscrierea intervine cu mai putin de 45 zile inaintea plecarii, pachetul turistic se va achita integral.

In cazul nerespectarii termenelor de plata, Tour Operatorul isi rezerva dreptul de a anula rezervarea.

CONDITII DE ANULARE / PENALIZARI:

l  20% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face in intervalul 90 zile - 60 zile inaintea plecarii;

l  50% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face in intervalul 59 zile - 30 zile inaintea plecarii;

l  80% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face in intervalul 29 zile - 15 zile inaintea plecarii;

l  100% din pretul pachetului turistic daca renuntarea se face intr-un interval mai mic de 15 zile calendaristice inainte de data plecarii sau pentru neprezentarea la program.

IMPORTANT! Va reamintim ca incheierea unei Asigurari STORNO de calatorie poate acoperi pierderile financiare cauzate de anulare, inclusiv in cazul infectarii cu SARS-COV2, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Va recomandam sa uzati de acest mijloc de protectie financiara care acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei.

UA-70456635-1